Sofie, 24 år

”Ingen ska behöva offra sin mentala hälsa för att ha en perfekt kropp.”

Ätstörningar

Under hela mitt liv har jag haft problem med min kropp. Jag har varit både överviktig och underviktig. När jag var överviktig så behandlades jag som att jag var mindre värd. Min vardag handlade i första hand om att gå ner i vikt. Alla pratade om att jag behövde gå på diet eller äta mindre. Istället för att bli hälsosam utvecklade jag en ätstörning p.g.a. min desperation att gå ner i vikt. När jag slutade äta fick jag beröm. Inte förrän jag var underviktig började andra reagera på mina matvanor. Allt jag hade lärt mig var att mitt värde ökade när jag gick ner i vikt och inte åt. Jag var 14 år då.

 

Vill hjälpa andra

Det har tagit flera år för mig att acceptera min kropp. Jag har lärt mig själv att älska träning, älska mat och älska min kropp. Det handlar inte om att se bra ut, det handlar om att må bra. Gör det du blir glad av. Det är viktigt att lära kommande generationer, småsyskon, barn m.m. att ha ett bra förhållande till sin kropp. Att ta hand om sin hälsa handlar om mer än bara det fysiska. Ingen ska behöva offra sin mentala hälsa för att ha en perfekt kropp.

”Den enda som behöver acceptera din kropp är du. Låt ingen annan säga åt dig hur du ska se ut.”

”Bristningar är en naturlig del av kroppen. Det är inget man ska skämmas över. Inget man inte ska våga visa. Det är naturligt. Förut trodde jag att ingen hade bristningar. Nu vet jag att de flesta jag känner också har bristningar. Det är vanligt.”

Se fler kroppsideal

Vill du vara med och bidra själv?

 

Vi arbetar för att bredda utbudet av kroppar genom vår digitala plattform. Du kan vara med genom att bidra med egna bilder och berättelser. Du kan självklart vara anonym, du bestämmer om du vill visa ansiktet. Anmälan och förslag på hur du kan ta bilder och vara anonym hittar du nedanför. Vi behöver dig för att förändra idealen.